Navigace
ANO ŠÉFE! RECEPTY
Nedílnou součástí seriálu Ano, šéfe! jsou samotné recepty pokrmů, které se zdrcení kuchaři snaží Zdeňkovi naservírovat tak, aby je za ně neprohodil dveřma. Nejpovedenější recepty, které se v pořadu objevily: Bramborové placičky se špenátem, Králičí stehna pečená velmi pomalu, Sedlácký guláš, Čínské těstoviny, Zeleninový pangas, Africké kuře, Amur v bylinkovém těstíčku, Anglický rostbíf, Ardenský flambovaný Rumpsteak, Tiramisu roláda, Alenčin medovník, All exclusive s jahodami a stovky dalších receptů.
V pořadu se také objevily zdravé repepty jako jsou například: "Univerzální" salát pro dobré trávení, Americké okurky, Ananasový čokoládový dezert, Anglická ovesná kaše, Avokádový salát s jogurtem, Balkánský salát, Řecký salát, Slaný cuketový koláč a jiné chuťovky.
Ano, šéfe! recepty
se skládají obecně jako všechny recepty z několika vzájemně se doplňujících částí:
- název pokrmu (nejčastěji podle původu nebo místa, odkud pokrm pochází)
- jak dlouho je potřeba na celkovou přípravu pokrmu
- přesný seznam potřebných surovin, nebo jejich případné alternativy
- seznam kuchyňských pomůcek
- správné pořadí jednotlivých kroků přípravy pokrmu
- přibližný odhad počtu porcí, které z použitých surovin lze připravit
Některé Ano, šéfe! recepty často také uvádí i údaje o tom, jak dlouho lze skladovat zmražená hotová jídla. Starší obecné recepty z dob našich babiček obsahovaly mnohem méně instrukcí a informací, jelikož sloužily pouze jako připomenutí použitých surovin pro zkušenější kuchaře.
Nejznámější techniky vaření:
- pečení
- vaření
- smažení
- fritování
- restování
- grilování
- barbecue
- uzení
- dušení
- zavařování
- sušení
- nakládání
- solení
- marinování
- blanšírování
Dnes jsou mnohé
Ano, šéfe! recepty
i ostatní běžné recepty určeny i pro úplné začátečníky. Často jsou u receptu uvedeny i různé varianty přípravy nebo servírování pokrmu, které zvládne i méně zkušený začátečník.